800 хил. българи са без здравни вноски

Действително без редовни здравни вноски са 2 037 302 души, от тях обаче 1.15 млн. души живеят от години в чужбина и дори нямат задължението да се осигуряват у нас

800 хил. българи са без здравни вноски

Само 800 хил. българи са без редовни здравни вноски. Това показва анализ на НАП, който е бил разгледан на Надзорния съвет на здравната каса, пише в. "Стандарт". Малко над 2 млн. е цифрата за неосигурените, която от години се тиражира в публичното пространство.

Действително без редовни здравни вноски са 2 037 302 души. От тях обаче 1.15 млн. души живеят от години в чужбина и дори нямат задължението да се осигуряват у нас. Така реално неосигурените българи се оказват 848 хиляди. Около 131 хиляди са загубили достъп до системата, защото не знаят, че трябва да си плащат вноските. Сред тях обикновено са ученици, които са станали студенти и вече трябва сами да се осигуряват, обясняват от НАП.

Втората група е най-многобройната - 462 хиляди. Това са неработещи от години, които и да искат, няма как да се осигуряват. Третата група е на работещите българи, които обаче не желаят да си плащат вноските. Техният брой е 255 хиляди.

Коментари: 0