83% от българите са предпазливи към ромското малцинство

Мнозинството респонденти искат стимули за повишаване на раждаемостта

Тревожна статистика

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Цели 83% от българите били „силно разтревожени от възможността след години в България ромското население да преобладава над българското“. Тези данни са от „национално представително изследване“ на Exacta Research Group.

Агенция Фокус изтъква, че изследването е проведено по поръчка на ръководството на медията в периода 5 - 11 февруари т.г. „Най-висока чувствителност по темата се регистрира сред жителите извън столицата и сред възрастното население на страната. Тези данни за пореден път свитеделстват за масови страхови нагласи по повод на демографското бъдеще на българската нация“.

Според новинарската медия в настоящото изследване е поставен въпрос - какво, според хората, трябва да се предприеме за да се преодолее демографската криза. „Основното решение, според представите на близо половината българи, се отнася до търсене и прилагане на стимули (най-често финансови и социални) за повишаване на раждаемостта сред българите“, пише за резултатите медията.

В изследването конкретно се предлагат мерки срещу безработицата, отпадане на подоходния критерий за детските надбавки, увеличаване размера на детските надбавки, ръст на обезщетенията за гледане на дете до 2 години, данъчни облекчения за семейства с две или три деца, изграждане на нови ясли и детски градини и др.

Фокус признава, че сред вижданията на гражданите за справяне с демографската криза има и такива, които са „по-скоро репресивни“: „Подобни нагласи се срещат сред около една пета от българите, предимно жители на областните градове, високообразовани респонденти и такива, които изповядват националистически идеи“.

Предлагат се и други дискриминационни за Европейския съюз (ЕС) мерки, като „да се работи върху ограничаване на раждаемостта сред малцинствените групи“. Сред по-прагматичните е да се повиши контрола върху изплащането на обезщетения и социални помощи за ромите.

В единични случаи се срещат и ултраконсервативни предложения като това да се криминализират абортите и раждането от непълнолетни лица, както и да се ограничи притокът на бежанци у нас. 

Подкрепи Economic.bg