Анализатори: По-ниски заплати ще ускорят икономиката на България

Capital Economics предричат още 10 години излизане от кризата за България

256 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

България може да засили ускоряването на икономически си растеж, ако намали заплатите и цените. Това се казва в анализ, посветен на развитието на България в следващите години на базирания в Лондон център Capital Economics, цитиран от Bloomberg.

"Липсата на конкурентоспособност означава, че растежът (на българската икономика) ще остане изключително слаб в следващите години. Когато производството в България се върне към равнищата от преди кризата, икономиката може да е изгубила почти десетилетие на растеж", посочват анализаторите на центъра.

Според Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко ускоряването на този процес е възможно, ако се намалят заплатите и цените в страната. БВП е с 5% под равнището си от пика през 2008 г. и ще се върне на това равнище чак през 2015г., посочват още те.

В анализа се подчертава, че валутният борд е надценил с около 10% българския лев, като се вземе предвид и инфлацията, а това допълнително пречи на износа.

Отчита се, че за излизането от кризата на българската икономика пречат и връзките й с някои от най-слабите икономики в еврозоната. Примери се дават с Гърция и Италия, за където отива около 20% от износа на България, а същевременно  компании от тези държави контролират половината от банковите активи в страната.

Шиъринг и Ермоленко коментират, че дори при замразяването на заплатите в публичния сектор, номиналният им брутен растеж от 2008 г. насам е достигнал 50%, докато цените са се повишили с 15%.

Два до три пъти по-бавен ще е растежът на българската икономика спрямо пиковата 2008 г., за тази година прогнозата е за стагнация, през 2014 г. може да очакваме ръст от 2-3%, гласи анализа.

Ако намалят бюрокрацията и корупцията, в България биха могли да привлекат инвестиции, за да постигнат поне 3-4% годишен растеж в следващите 10 години, смятат анализаторите.

Подкрепи Economic.bg