Анкета: Мораториумът върху шистовия газ не трябва да пада

8 на сто от участниците смятат, че трябва да има проучване, но не и добив

Анкета: Мораториумът върху шистовия газ не трябва да пада
3683 ~ 1 мин. четене

Мораториумът върху шистовия газ не трябва да отпада. Това е мнението на мнозинството от участниците в анкетата на Economic.bg за периода 20 - 27 август, в която са участвали близо 800 души.

На въпрос "Трябва ли да отпадне мораториумът върху шистовия газ" 69 на сто отговарят с "Категорично не". 16% от анкетираните пък смятат, че мораториумът трябва да отпадне изцяло, а 8 на сто - само за проучване и без добив. 7% от участниците в анкетата са на мнение, че въпросът трябва да се реши с референдум.

Дебатът за проучването и добива на шистов газ е особено актуален в България още от години. В края на месец май стана ясно, че американският петролен гигант Chevron се изтегля от България.

Според оценки на Института за пазарна икономика (ИПИ)от месец май 2014 година пък, страната ни може да спечели между 167 млн. евро и 74 млрд. евро от добива.

При най-оптимистичния сценарий благодарение на добива на шистов газ ще се вкарат 18 млрд. евро в хазната, създавайки 39 хил. работни места.

Реалистичният сценарий на ИПИ за ограничен добив предвижда инвестиции от 9.5 млрд. евро, над 25 хил. нови работни места и ръст на брутната добавена стойност в икономиката с 28.5 млрд. евро.

Коментари: 0