Apple близо до сделка с Dr. Dre за $3,2 млрд.

Компанията цели да развие свое музикално излъчване в интернет

Снимка: PRNewsFoto

Автор: Стилиян Гребеничарски

Apple е близо до сделка за придобиване на Beats Electronics на стойност 3,2 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Компанията, основана от Джими Ловин и хип-хоп продуцента и изпълнител Dr. Dre, произвежда слушалки и предоставя достъп до музикално съдържание в интернет.

Ако придобиването се осъществи, това ще бъде най-голямата покупка на производителя на iPhone досега. Сумата от 3,2 млрд. долара е едва малка част от над 150-те млрд. долара в брой и инвестиции, с които разполага Apple.

Основна цел на компанията е да разшири предлаганите музикални продукти онлайн. Базираната в Санта Моника, Калифорния Beats Electronics започна да предлага достъп до музика в мрежата едва в началото на тази година. Срещу абонамент от 10 долара, клиентите добиват неограничен достъп до целия ѝ каталог.

Музикалният бизнес е основен за Apple и бе в основата на ръста на компанията, благодарение на iPod и iTunes преди повече от десетилетие. Продажбите на музика в интернет отбелязаха спад за първи път през миналата година, след като потребителите се ориентираха към стрийминг платформи като Spotify, YouTube и Pandora.

Компанията на Дре и Ловин предприе агресивна маркетингова кампания за своята линия слушалки, ангажирайки редица музикални и спортни знаменитости. Продуктът се продава в ценови диапазон от 170 до 450 долара.

Коментари: 0