Apple очаква рекордна печалба

Появата на iPhone от ново поколение и възможното пускане на умалена версия на iPad ще доведат до значителен ръст на приходите

Рекордна чиста печалба очакват анализаторите от Apple за последната финансова година. Според Topeka Capital Markets, ИТ компанията ще надвиши по този показател шест пъти най-близките си три конкурента.

По-рано същата анализаторска компания прогнозира, че цената на една акция на Apple ще достигне 1 100 долара през следващата година, пише TechNews.

Появата на iPhone от ново поколение, както и възможното пускане на умалена версия на iPad ще доведат до значителен ръст на приходите на Apple и нейната пазарна стойност. Компанията доминира на пазара за таблети, като по предварителни данни има 68% дял през първото тримесечие на годината.

В други ключови сфери обаче Apple отстъпва на конкурентите. Така например, при операционните системи за персонални компютри Microsoft притежава 90% от пазара, при процесорите Intel държи 80%, а Cisco има 70% при мрежовите решения.

За сравнение, Apple притежава само 4,7% от пазара на персонални компютри и 8,8% при мобилните телефони. Компанията обаче умее да извлича големи печалби от продуктите си, а също така да налага нов тип устройства на пазара - както се случи с iPad.

Коментари: 0