Аржентина заобикаля съдебно решение, за да се разплати

Страната не може да преведе $539 млн. лихви поради правен спор

Аржентина заобикаля съдебно решение, за да се разплати
116 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Аржентина възнамерява да заобиколи съдебна заповед на щатски съд, за да успее да плати на част от кредиторите си, пише Bloomberg.

През изминалия месец съд в Ню Йорк издаде забрана страната да прави регулярни плащания преди да изпълни претенциите на група инвеститори, отказали да преструктурират книжата си след предишния фалит на Аржентина. По този начин банковата транзакция към останалите кредитори не се осъществи и Standard & Poor’s постави държавата във втори фалит за последните 13 години.

Правителството ще предложи на Конгреса да позволи чуждестранните облигационери да сменят книжата си с нови, но под местна юрисдикция и без промяна в условията. По този начин плащанията ще се извършват по сметки в Централната банка, а не чрез Bank of New York Mellon. Притежателите на 30 млрд. долара външен аржентински дълг очакват плащане на 539 млн. долара лихви, чиито срок бе 30 юли. Президентът Кристина де Кирхнер възрази остро срещу решението на рейтинговата агенция, тъй като сумата бе осигурена, но поради правния спор, не успя да стигне адресатите си.

Хедж фондове, предвождани от Elliot Management на милиардера Пол Сингър и притежаващи 7,6% от външния дълг, отказаха да го преструктурират и спечелиха съдебно становище, че трябва той да им бъде изплатен в пълен размер. Кирхнер планира средства за тях да бъдат депозирани в отделна сметка, но без разлика в условията с останалите инвеститори.

Коментари: 0