Aстронавтите ще могат да пекат хляб в космоса

Teхнология създадена от 16-годишния Сам Уилкинсън има за цел да разнообрази ежедневието на бъдещите космически мисии

Привличала ли ви е някога идеята за дълго пътуване в космическото пространство? Вероятно сте си мислили, че това е една впечатляваща възможност, но истината е, че на подобни мисии астронавтите скучаят през по-голяма част от престоя си. Разбира се те разполагат с много време, но все пак няма с какво толкова да се занимават, когато се намират на хиляди километри от домовете си, информира gizmag, цитирани от digital.bg.

Teхнология създадена от 16-годишния Сам Уилкинсън има за цел да разнообрази ежедневието на бъдещите космически мисии. В действителност той измисля нов метод, позволяващ на борда на совалките да се пече пресен хляб, чрез използването на въглероден диоксид и специален котлон, който е проектиран за употреба в такива условия. По този начин се отстранява и един от най-големите проблеми на космонавтите, а именно недостига на хранителните им запаси.

Идеята на Уилкинсън всъщност е много проста и предвижда да се използва въгледорния диоксид от дишането на астронавтите и да се смеси с вода в изолирана камера. Процесът се реализира при налягане от 2,5 атмосфери и CO2 се разтваря във водата и остава в такова състояние, докато е под налягане. В същото време в допълнителна камера се смесва брашно с вода, вследствие, на което въглеродния диоксид се превръща в мехурчета, които водят до бухването на тестото, след като преди това бъде премахнато налягането от системата.

Всичко това се реализира за по-малко от 1,8сек., а финалната стъпка е използването на специална пещ с температура от 120 градуса по Целзий, за да се изпече вече самото тесто. Любопитното е, че при тази технология се консумира изключително малко енергия между 120 и 280 вата, а процеса трае около 70мин.

Коментари: 0