Аxa привлече 8 млрд. долара във фонд за дялово инвестиране

Сумата е двойно по-голяма от първоначално предвиденото

Френската финансова група Аxa успя да събера 8 млрд. долара в своя фонд Axa Private Equity, насочен към инвеститори, които искат да разпродават позициите си, инвестирани в частни компании на вторичния пазар.

Сумата е двойно по-голяма от първоначално предвиденото от Axa, което е и отражение на рязкото покачване на интереса от финансови инвеститори, като например пенсионни фондове, застрахователни дружества и банки, да разпродадат своите частни капиталови позиции.

За разлика от хедж-фондовете, където инвеститорите обикновено могат да изкупят обратно позициите си по всяко време, инвеститорите в такива фондове трябва да обвържат парите си поне за десетилетие.

Вторичните сделки се радват на интерес, тъй като инвеститорите търсят начини да излезнат от своите дългосрочни ангажименти, обикновено приемайки леко намаление на стойностите на нетните активи на фондовете, за да се улеснят продажбата им.

BNP Paribas се опитва да продаде своите позиции, на стойност 700 млн. долара, към които идват и тези на Bank of America Merrill Lynch на стойност 1 млрд.долара.

"Банките са естественият продавач на фондовете за дялово участие, и това ще продължи през следващите две до три години", казва Винсент Гомбаулт, ръководител на фонда Axa Private Equity. Той изчислява, че между 40 млрд. долара и 50 млрд. долара ще се появят за продажба през следващите години.

Коментари: 0