Азиатските акции се повишават трети пореден ден

В основата на оптимизма очакванията на инвеститорите, че мерките за стимулиране на икономическия растеж ще увеличат печалбите на компаниите

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Азиатските акции се повишиха и в сряда, като регионалният бенчмарк регистрира най-дългата си печеливша серия от седем седмици насам. В основата на оптимизма очакванията на инвеститорите, че мерките за стимулиране на икономическия растеж ще увеличат печалбите на компаниите, пише Bloomberg.

Общият MSCI Asia Pacific Index добави 0.8% до 135.84 пункта. Бенчмаркът се повишава за трети пореден ден на фона на добри данни от Китай - втората големина икономика в света.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отчете 0.8% ръст и достигна до най-високото си ниво от август 2008 г. насам. Австралийският S&P/ASX 200 обаче се понижи с 0.1%, а в Сингапур Straits Times Index изтри 0.3%.

Южнокорейският Kospi добави 0.6%, а в Тайван Taiex се повиши с 0.2%. Хонконгският Hang Seng спечели 0.3%, докато в Китай Shanghai Composite обърна загубата от 0.2% на печалба от 0.3%.

BHP Billiton Ltd, най-голямата минна компания в света, добави 2.1% към пазарната си капитализация. Акциите на компанията регистрираха 4 пореден ръст, което е най-дългата печеливша серия за повече от два месеца. Повишението на книжата на Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, най-голямата банка в Япония, изстреляха акциите на финансовата институция до най-високата стойност от юни 2009 г. насам.

Подкрепи Economic.bg