БНБ: Цветан Василев и Оман потвърдиха плановете си за КТБ

От регулатора обявяват, че очакват конкретни предложения от страна на мажоритарните акционери

БНБ: Цветан Василев и Оман потвърдиха плановете си за КТБ

Българската народна банка (БНБ) получи принципни потвърждения от банкера Цветан Василев и от фонда на султана на Оман за желанието на акционерите да участват в спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ). 

На сайта на БНБ пресслужбата на регулатора съобщава, че на 22 август 2014 г. са изпратени писма до двата най-големи акционера в КТБ – „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на „Бромак“ АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия. Цветан Василев информира, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение.

От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

По този повод БНБ потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ. Междувременно централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори.

Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект. 

Коментари: 0