Банкоматите в еврозоната с лимит

В Брюксел обсъждат извънредни мерки, в случай че Гърция напусне съюза

Извънредни мерки като налагане на лимити за тегленето от банкомати и връщането на граничния контрол се обсъждат в Брюксел, в случай че Гърция напусне еврозоната, съобщава Ройтерс като се позовава на запознати източници.

Мерките били обсъждани през последните шест седмици от работната група на еврогрупата, която е съставена от зам. финансови министри и ръководители на централни банки от еврозоната. Целта им била да се избегне разпространение на кризата, ако Гърция напусне валутния съюз.

Плановете предвиждали три възможни мерки, ако се потвърди сценарият за излизане на Гърция от еврозоната - да се наложи таван при теглене на пари от банкоматите, да се ограничи движението на капитали и да се контролира свободното движение на гърци на територията на ЕС или временно спирането на действието на Шенгенското споразумение. Последното би означавало връщане на границите между страните от Шенген за неопределено време. Финансовите експерти проучвали и дали има правни основания за налагане на подобни мерки.

Източниците от Брюксел обаче уточняват, че дискусиите са, за да бъдат подготвени страните за най-лошото. Като цяло обаче никой не очаквал Гърция наистина да напусне валутния съюз. Заради несигурността в страната гърците продължават масово да изпразват банковите си сметки. Между 100 и 500 млн. евро на ден излизат от сметките на вложителите, като през май са изтеглени общо 5-6 млрд. евро.

Коментари: 0