Банковият съюз е във фокуса на срещата на върха в ЕС

Предварителен документ преди заседанието разглежда необходимостта от по-интегрирана бюджетна политика, както и стъпките, необходими за по-задълбочена икономическа интеграция

Европейските лидери ще обсъдят конкретни стъпки за трансграничен банков съюз, по-близка фискална интеграция и възможностите за фонд за обратно изкупуване на дълг на срещата на върха на 28 и 29 юни, според документ, подготвен за срещата, съобщава Reuters.

Двама служители, запознати със страници 10-15 от документа, изготвен през последния месец и който все още се преразглежда преди срещата на върха, заявяват, че той поставя четирите „стълба”, необходими за силен икономически и паричен съюз.

Документът също така разглежда необходимостта от една по-интегрирана бюджетна политика, както и стъпките, необходими за по-задълбочена икономическа интеграция. В допълнение се разглежда запазването на "демократичната легитимност", в случай че страните се откажат от суверенитет.

Документът е изготвен от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, на Европейската централна банка Марио Драги, и Жан-Клод Юнкер, ръководител на Еврогрупата на страните, използващи еврото.

Европейските лидери вече неколкократно заявиха, че първата област, по която трябва да работят, е банковата интеграция, която ще се опита да прекъсне връзката между банките и задлъжнелите правителства.

Коментари: 0