Барозу: Данъчната политика на Франция е неприемлива

"Това е страна, в която компаниите плащат много по-големи данъци от тези в другите държави и това е проблем за растежа и заетостта”, заяви той

132 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че проектобюджетът, който е бил представен от Франция, е „удовлетворителен в своята цялост”, но данъчната политика е „достигнала границите на приемливото”, предаде АФП.

„Днес фискалната политика на Франция достига границите на приемливото. Франция е страна, в която компаниите плащат много по-големи данъци от тези в другите държави и това е проблем за растежа и заетостта”, заяви Барозу в понеделник пред френска медия.

„Трябва да се намалят държавните разходи, но за да бъдем справедливи, планът за бюджета предвижда повече усилия за намаляване на разходите и за увеличаване на приходите, а това е хубаво”, допълни той, оценявайки бюджета като „положителен в своята цялост”. В петък ЕК трябва да даде мнението си за бюджетите на страните от еврозоната.

Вчера пък стана ясно, че френското правителство възнамерява да изтегли кредит от 4,5 милиарда евро за спасяването на най-голямата банка "Credit Lyonnais". Решението за тегленето на най-големия заем ще бъде представено в тридневен срок в Министерския съвет на Франция, а след това ще бъде разгледано от парламента.

От правителството подчертават, че средствата са необходими, за да се "изплати последната част от дълга на Credit Lyonnais от 1993 година".

Подкрепи Economic.bg