Безработицата в Гърция с нов рекорд

Броят на безработните гърци вече е над 2 пъти повече от средното за Еврозоната

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Нивото на безработица в Гърция рязко нарасна през януари, достигайки рекордно високия процент от 27.2%. Това съобщи Reuters, позовавайки се на изнесените днес данни на гръцката статистическа служба Elstat.

Броят на безработните почти се е утроил след началото на дълговата криза в страната през 2009 г. и вече е над 2 пъти повече от средното за Еврозоната – 12%. През декември 2012 г. безработицата в южната ни съседка бе 25.7%.  

Статистиката показва, че кризата с работните позиции продължава да удря непропорционално населението, като най-засегнати са младите хора. Около 56.3% от гърците възраст между 15 и 24 години са били безработни през първия месец на 2013 г.

„Първите три месеца на годината останаха трудни на фона на дълбоката рецесия въпреки подобрението от предходните два месеца, породено от сезонната работа", коментира икономистът Никос Магинас.

Гръцката икономика, която се намира в шеста поредна година рецесия, бе засегната от увеличение на данъците и съкращения на разходите, за които настояваха кредиторите от Европейския съюз и МВФ. Очаква се тази година икономиката да се свие с 4.5%.

Подкрепи Economic.bg