Бивш министър на Софиянски поема икономиката

Даниела Бобева е избрана от премиера пламен Орешарски за втори вицепремиер, който ще покрива икономическата тематика

232 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на търговията в служебния кабинет "Софиянски" Даниела Бобева е избрана от премиера пламен Орешарски за втори вицепремиер в кабинета. Назначението беше обявено днес от министър-председателя, като пред журналисти той обяви, че утре ще внесе кандидатурата за гласуване в Народното събрание.

"Утре ще внеса на заседанието на Народното събрание предложението за втори вицепремиер, който ще покрива икономическата тематика. Ще бъде без портфейл, но с много отговорности по координацията на икономическите политики, чуждестранните инвестиции и др.", каза Орешарски. На въпрос дали Бобева е негова лична номинация, Орешарски отговори: "Вие как мислите?"

Още при сформиране на правителството си, Орешарски обясни, че ще има двама вицепремиери. Тогава той подчерта, че за да се различи от кабинета на ГЕРБ, няма да има силов вицепремиер. Седмица по-късно бе обявен първият негов заместник - Зинаида Златанова, която е и министър на правосъдието. При гласуването на Делян Пеевски за шеф ДАНС, Орешарски направи и неофициалната номинация на вътрешния министър Цветлин Йовчев за втори вицепремиер в кабинета. До назначението на Йовчев така и не се стигна, но ако беше заел поста, Орешарски щеше да се сдобие с двама силови вицепремиери.

Въпреки спекулациите, че вторият вицепремиер ще бъде банкер, Бобева може да се определи повече като чиновник. Между 1991-1992 г. работи като началник отдел "Заетост и пазар на труда" в Министерството на социалните грижи. Между 1993 и 1994 г. е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията. При управлението на Жан Виденов Бобева е член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет, а в периода 1995-1996 г. е председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции.

Директор не а дирекцията за международно сътрудничество към Българската народна банка в периода 1996-1997 г., а през февруари 1997 г. е назначена за министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

През 1998 г. Бобева е изпратена в Черноморската банка за търговия и развитие в град Солун, един от основните акционери в която е българското правителство. Там тя достига до поста вицепрезидент.

През 2001 г. Даниела Бобева става един от учредителите на Съюза на свободните демократи, оглавяван от Стефан Софиянски. Между 2003 и 2007 г. отново ръководи Дирекция "Международни отношения и европейска интеграция" в Българската народна банка.

Подкрепи Economic.bg