Бизнесът ще пести по 314 млн. лв. на година

Делян Добрев разпореди на трите електроразпределителни дружества да извършат проверка на състоянието на своите трафопостове в жилищни сгради

84 ~ 2 мин. четене

Българският бизнес ще пести по 314 млн. лв. годишно до края на 2014 г. Амбициозната задача постави лично министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в годишния форума на IBM: Smarter Future.

От съобщение на повереното му ведомство става ясно, че 314-те млн. лв. годишно ще бъдат спестени от плана на МИЕТ за намаляване на административната тежест, според който бюрокрацията ще намалее с 20%. Анализите на министерството сочат, че в момента бизнесът пести 55 млн. лв. годишно. Делян Добрев уточни, че става въпрос за издаване на различни документи в съкратени срокове на компаниите.

Като начин за стимулиране на българския бизнес той посочи и въвеждането на електронно правителство, което трябва да заработи пилотно през април 2013 г. с първите 5 хил. карти. Тези карти трябва да бъдат дадени на български компании, които най-често работят с администрацията, за да пестят време и пари, отбеляза министърът.

Министър Делян Добрев даде за пример компанията Sutherland Global Services, която именно заради промените в Закона за насърчаване на инвестициите, ще разкрие колцентрове в градовете Русе, Варна, Пловдив и Бургас, като по този начин ще увеличи с 300% броя на служителите. В момента работи колцентър на фирмата в София. Според Делян Добрев това означава, че все повече чуждестранни компании предпочитат да инвестират в България заради макроикономическата стабилност и геополитическото положение на страната ни.

Пред журналисти Делян Добрев заяви, че ще разпореди на трите електроразпределителни дружества да извършат проверка на състоянието на своите трафопостове в жилищни сгради. Повод за това е инцидентът в Бургас, при който взрив на трафопост предизвика разрушения в жилищен блок в центъра на града.

Подкрепи Economic.bg