Блокираха сметките на Перник

Средства в общинската хазна са запорирани заради неизплатени задължения към софийска и благоевградска фирми

Две частни фирми блокираха сметките на община Перник, в момент в който общината се опитва да се справи с последствията от земетресението, разлюляло района на 22 май сутринта.

Средства в общинската хазна са запорирани заради неизплатени задължения към софийска и благоевградска фирми. Кметът на града Росица Янакиева призна, че общината дължи пари, но определи постъпката като неморална, на фона на сполетялото града бедствие. "Ще оспорваме иска на благоевградската фирма, защото той е за обезпечение", заяви Янакиева.

Поради забавени плащания дейността си са прекратили и част от строителните фирми, работещи по възстановяване на общинския сграден фонд. "Досега те вложиха немалко собствени средства, а ние все още не можем да им платим", заяви Янакиева.

Общината няма средства да се разплаща с фирмите, въпреки че е поискала да бъдат преведени около 100 000 лв. от изравнителната субсидия, таксите от концесионните договори за миналата година, които са в размер на 160 000 лв., както и да бъдат възстановени 60 000 лв., които общината е дала за плащане на лекарства на инвалидите.

"Досега отникъде няма постъпления на средства", посочи пернишкият кмет.

Коментари: 0