Борисов: Магистралите ще променят живота на българите

Над 500 машини работят по трасетата на Тракия и Марица, видя премиерът при инспекцията си днес

Строителството на автомагистралите „Тракия” и „Марица” се изпълнява в предвидените срокове. Оптимист съм и съм убеден, че до две години животът на българите ще стане различен. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след като заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова провери хода на строителството на двата аутобана, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Кипи огромен труд, над петстотин машини работят в момента по двете магистрали”, каза още премиерът след като лично обходи трасето на бъдещите аутобани. „Изключително ми е приятно, в момента България, погледната от горе, е в пръстени от магистрали”, добави Борисов и подчерта, че страната ни ще има аутобани от Турция до Пловдив, от Черно море до София и от София до Бяло море.

Пред журналисти на трасето на строящата се магистрала „Марица” край Харманли министър-председателят съобщи, че до края на юни месец ще бъде подменена ВиК инфраструктурата на пътя в Симеоновград, на който в навечерието на Великден миналата година загинаха шестима младежи. От началото на юли месец ще започне и ремонтът на пътя. 

Общата дължина на автомагистрала „Марица”, ЛОТ 1 и ЛОТ2,е 65.62 километра и се финансира по ОП „Транспорт”. Стойността на договора е 398 618 465 лв. с ДДС, от които от Кохезионен фонд на ЕС 80%, национално съфинансиране – 20%. 

Магистралата е разположена по протежението на Транс-европейската транспортна мрежа и ще свързва автомагистрала „Тракия” при пътен възел Оризово с Капитан Андреево на българо-турската граница. Част е от Европейския транспортен коридор №ІV и от трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”. 

Коментари: 0