България е „разграден двор“ за вноса на некачествени храни

Проверки по границата и борсите ще има не само през летните месеци, но и през цялата година, увери Димитър Греков

България е превърната в "разграден двор" за вноса на качествена, но и на изключително голямо количество некачествена продукция. Това показват наблюденията на министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Заради това той обяви мерките, които са предприети в защита на българските производители на зеленчуци.

Земеделският министър изтъкна проведената по-рано днес акция, при която бяха направени спешни проверки в няколко тържища и борси. Установени са нарушения както на митническите тарифи, така и на финансовите документи.

"Резултатът е, че почти е изчезнала стоката с гръцки произход на проверяваните борси и в момента се търгува само българска продукция", коментира Греков специализираната проверка на финансовото и вътрешното министерство, и Агенцията по безопасност на храните на границата и по борсите.

Той подчерта, че проверки ще има не само през летните месеци, но и през цялата година, като занапред ще бъде разработена и система от дългосрочни мерки -  за износа, вноса и за преминаването на храни и селскостопанска продукция през страната. Греков добави, че в кратък срок ще се направи и звено, което да помогне на производителите за износа на селско стопанска продукция.

Коментари: 0