България с най-голям ръст на строителството

През октомври строителната продукция се е увеличила с 5.7%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Годишният ръст на строителната продукция в България през октомври е достигнал 5.7%. Това показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. От тях става ясно, че с рекордното за изминалите две години повишение, страната ни се нарежда на първо място сред всички държави от Европейския съюз (ЕС).

По детайлната статистика на Националния статистически институт (НСИ) показват обаче, че увеличението в България се дължи изцяло на изграждането на инфраструктурни обекти. Гражданското строителство расте с рекордните 14.1%, а жилищното намалява с 0.5%.

Данните показват, че в ЕС има среден спад от 4.4%, а в Еврозоната - 4.1%. Статистиката обаче е до известна степен изкривена, тъй като от общо 27 държави, 12 не са предоставили информация за сектора през октомври.

От предоставените цифри става ясно, че освен в България годишен ръст има още в Испания - 3.4% и Унгария - 1.3%. Най-тежко страда секторът в Португалия, като там спадът е с 19.1%. В Словения потъването е с 15.5%, Словакия - 12.8%, Италия - 12.1%, Холандия - 10.6% и Чехия - 8%.

Коментари: 0