Бум на кражби на имоти

От Нотариалната камара призовават за спешно взимане на мерки

324 ~ 2 мин. четене

Нотариуси алармират за бум на кражби на имоти. От Нотариалната камара предупреждават, че най-много се атакуват големите фирми с много имоти. За целта се използвали договори за прехвърляне на дялове с фалшиви подписи и печати на нотариуси, след което се извършва пререгистрация в Агенцията по вписванията чрез електронни подписи и сканирани копия, пише вестник „Сега“.

Нотариусите призовават за спешно взимане на мерки. Най-важната според тях е всички договори за прехвърляне на дялове от търговски дружества да се вписват в информационната система на Нотариалната камара.

Само преди три седмици една от най-големите земеделски фирми „Агро Бел“ с управител Павел Стоименов бе открадната. Фирмата разполага с над 10 хил. дка и с оборот над 20 млн. лв. годишно.

„На 6 януари има договор за покупко-продажба на моите дялове във фирмата. Аз тогава не съм бил въобще в България. Изкупени са ми дяловете. Вече не съм управител на фирмата“, разказва Павел Стоименов. Той обясни, че е сменен от длъжността си от друго лице, което не познава само с един електронен подпис. Новият собственик на фирмата – Станимир Георгиев е клошар, и в момента е обявен за национално издирване. За да си върне фирмата Павел Стоименов ще трябва да води дела в съда

Междувременно измамниците вече са продали 60 дка земя на фирмата, като при сделката са замесени двама нотариуси – един в София и един в Шумен. Установено е, че в София е използван фалшив подпис и печат на нотариус, а в Шумен нотариусът не е бил виновен, защото при него се е появило лице с редовни документи.

Подкрепи Economic.bg