Бум на луксозните имоти в Лондон

Проекти за 38 млрд. паунда са започнати в най-скъпите зони на британската столица

80 ~ 1 мин. четене

Истински бум в търсенето на луксозни имоти се наблюдава на пазара на недвижимости в Лондон, пише в свой анализ FT. Този интерес оценяван на 38 млрд. Паунда в най-скъпите квартали на Лондон е подтикнат от ширещото се търсене от страна на европейските и азиатските купувачи, които търсят сигурни инвестиции, далеч от бурните икономики в еврозоната.

Увеличението на луксозните жилищни проекти, които планирани или вече са в процес на изграждане в британската столица се е увеличил повече от две трети през изминалата година, със 15 500 броя повече, докато в части на страната пазарът остава в застой.

Ако бъдат завършени домове, които са планирани ще покрият площ, еквивалентна на 2.5 кв.км., колкото е олимпийския парк в Стратфорд, покзват данни на EC Harris. Цената на сградите пък би достигнала 38 млрд.паунда.

Огромният брой на проекти в развитие отразява силното търсене на скъпите жилища в Лондон. Инвеститори от чужбина се стичат към столицата, за да намерят стабилни инвестиции от сътресенията на финансовите пазари.

Лондонския „прайм пропърти“ пазар продължава да превъзхожда тези на конкурентните места в Ню Йорк, Париж и Хонг Конг. Цените в горната сегмент на пазара в Лондон са се повишили с 49% от март 2009 г., според Агенции за недвижими имоти Knight Frank, а увеличението се дължи почти изцяло от чуждестранни купувачи.

 

Подкрепи Economic.bg