Минималната заплата скача до 310 лв.

Най-вероятно тя ще влезе в сила още от 1 януари

64 ~ 1 мин. четене

Минималната работна заплата (МРЗ) ще скочи до 310 лв. Това увери в ефира на националното радио Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. "Миналата година тя (МРЗ) беше увеличена с 30 лв., тази година с 20 лв., а през 2013 г. предвиждаме да се увеличи с още 20 лв. и да стане 310 лв.", поясни министър Младенов. Според него най-вероятно увеличението ще бъде факт още от 1 януари 2013 г.

"Дойде време да се увеличат доходите и от труд, и от пенсии, защото това е много важно. А и реформите, които предприехме от началото ни дават възможност за това, както и по-добрите приходи в НОИ", коментира още социалният министър. Той припомни, че след 1 януари 2014 г. за новоотпуснатите пенсии няма да има таван. "Ето го и стимулът за тези хора да се осигуряват върху реалните заплати, които получават", призова Тотю Младенов.

По думите му за коледни добавки за пенсионерите може да се мисли най-рано през ноември. "Трябва да изчакаме ноември, за да видим какво е положението и за да планираме евентуалните добавки. Вече сме платили над 6,5 млн. лв. енергийни помощи, добави Тотю Младенов.

Подкрепи Economic.bg