Бум на незаконни къмпинги по морето

Горичките край морето се пълнят с къмпингари

Бум на незаконни къмпинги по морето
4388 ~ 1 мин. четене

През тази година има бум на незаконни къмпинги има по Южното ни Черноморие. Най-много нелегално къмпингуващи има около Ахтопол, Силистар, Бутамята, Арапя и Варвара. Незаконни биваци има и в Приморско край бившата резиденция „Перла“, в Созопол и на Иракли.

Глобата от 50 до 150 лв. не стряска почиващите, а местната власт трудно се справя с нелегалното поставяне на палатки и каравани. Една от мерките е ограничаване достъпа на автомобили до горичките.

„Тези къмпинги не само замърсяват природата, но създават предпоставки за горски пожари“, признава Златин Димов от дирекцията по „Опазване обществен ред и околна среда“ в Царево, цитиран от „Монитор“.

Нелегални биваци има и край по-недостъпните плажове и в лесовете край Лозенец и Варвара, както и на други места в областта.

Сред топ 10 на къмпингите у нас е този в Силистар, който се състои от две бараки за баня. Частният имот не е регистриран като къмпинг, а мястото е оградено и от години функционира като такова. Местността дори е защитена и е част от Природен парк „Странджа“. Почиващите плащат по 6 лв. на човек и 4 лв. за автомобил, а частникът, който прибира таксите, не плаща нито данъци, нито туристическа такса.

Местността Коросята край Ахтопол е истински райски кът за незаконните лагери. В хаоса около доказването дали земята под бившите ведомствени станции е общинска, държавна или частна се е развил туризъм, от който очевидно се печели добре.

Коментари: 0