Бургаската Топлофикация с 5,4 млн. дълг

Още днес ще се пусне газ към дружеството, градът от вчера е без топла вода

Натрупаните задължения на „Топлофикация-Бургас” са 4,5 милиона лева. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде „Фокус”.

Във връзка с ограниченото газоподаване към топлофикациите, особено в Бургас, където е спряно подаването на топла водаq Добрев заяви: „Ние сме категорични, че топлофикациите веднъж завинаги трябва да разберат, че трябва да си плащат сметките на газ и не трябва да разчитат на това, че като не си платят, ние няма да посмеем да спрем газоподаването. Разговарях с „Топлофикация-Бургас” и с кмета на Бургас преди малко – ние ще направим възможното, за да подпомогнем техните финансови проблеми, като изтеглим едно плащане от НЕК към „Булгаргаз”, за да се случи това днес, а не когато е падежът на това плащане – от 843 000 лева, за да можем да възстановим още днес подаването на газ”, допълни министър Добрев.

„Няма да се поколебаем, ако не се вземат мерки за заплащане на консумираното количество газ. Натрупаните задължения на „Топлофикaция-Бургас” са 4,5 милиона лева и задължения продължават да се трупат”, посочи Делян Добрев.

Помолен да коментира слухове, че в района на Шуменско работят тежки машини за проучване на шистов газ министър Делян Добрев каза: „Струва ми се доста несериозно. Имаме приет мораториум в Народното събрание. Има 100 милиона евро глоба, ако някой си позволи да започне такава дейност”.

Коментари: 0