Цената на кафето се срина до 4-годишно дъно

Големите производители очаква много добра реколта

248 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Цената на кафето сорт "Арабика" се срина до най-ниското си ниво от повече от четири години, след като стана ясно, че най-големите производители в света - Бразилия и Колумбия, имат повече от достатъчни количества, за да задоволят търсенето по света.

Метеорологичните условия в Бразилия са перфектни, което може да доведе до производство между 3.3 и 3.6 млн. тона кафе през следващата година, съобщи Bloomberg. Очакванията са през тази година производството да е 3.22 млн. тона. Данните на колумбийските производители пък сочат, че в страната ще се произведат между 636 и 648 хил. тона кафе.

Сортът "Арабика" с доставка през декември отстъпи с 1.5% до 2.37 долара за килограм по време на сутрешната търговия в Ню Йорк. Цената се срина и до 2.36 долара за килограм - най-ниската стойност от март 2009 г. насам. В Лондон сортът "Робуста" с доставка през януари се понижи с 0.9% до 1524 долара за метричен тон.

Фючърсите, които се търгуват в Ню Йорк са загубили 25% от стойността си от началото на 2013 г. Така суровината се насочва към третата си поредна година на спад, което ще е най-дългата негативна серия от 1993 г. насам.

Подкрепи Economic.bg