Цените на имотите в Европа дълбаят дъното

През четвъртото тримесечие на 2012 г. жилищата са поевтинели средно с 1.9% в ЕС

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Средното ниво при цените на имотите в Европейския съюз (ЕС) е паднало с 1.9% през третото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. Това показва индексът HPI на европейската статистическа служба Евростат. Според статистиката при повече от половината държави-членки цените на жилищата продължават да падат, като най-много сривът е при задлъжнелите държави.

Данните на Евростат показват, че в България цените на имотите също падат, като това тенденция през изминалите четири тримесечия. Евростат представя подобна статистика за първи път и най-старите данни са за четвъртото тримесечие на 2011 г. Националният статистически институт (НСИ) обаче вади данни за сделките много отдавна и числата показват, че след третото тримесечие на 2008 г. цените на имотите в България падат постоянно. През третото тримесечие Евростат отчита 1.1% спад на годишна база.

Данните за Европа показват, че най-много цените падат в Испания - 15.2% през третото тримесечие на 2012 г. Това е най-големият спад за последните четири тримесечия. В Ирландия жилищата поевтиняват с 9.6%, в Холандия - с 8.7%, Португалия - 7.7% и Румъния - 5.7%. Гърция и Кипър не са предоставили информация за сделките с имоти.

Страните с най-голямо поскъпване при жилищата са Естония - с 8.4% и Люксембург - 7.1%.

Подкрепи Economic.bg