ЧЕЗ: Електронните фактури ще съкратят значително разходите

Компанията се е насочила да намалява вътрешни резерви, сред които се причисляват технологичните загуби

3671 ~ 1 мин. четене

Масовото въвеждане на електронни фактури може значително да съкрати разходите. Това заяви изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Стефан Апостолов пред "Фокус".

Апостолов посочи, че всеки месец се инвестират по 6 млн. лева за отпечатване и разпространение на хартиени фактури, а тези средства могат да се вложат в подобряване на обслужването за нашите клиенти.

По думите му компанията се е насочила към вътрешни резерви, сред които се причисляват технологичните загуби. „Те намаляха от 22% през 2005 г. до 14,31% през 2012 г. Този спад води и до намаление на първичното енергийно потребление. Намаляването на технологичните загуби е пряко свързано с обема на инвестициите. Практиката показва, че колкото по-голям е обемът на одобрените и направени инвестиции, толкова повече намаляват технологичните загуби”, поясни още Стефан Апостолов.

Като друга възможност за освобождаване на инвестиционен ресурс той определи ограничаването на кражбите на съоръжения от мрежата и нерегламентираното потребление на еленергия. "През 2011 г. щетите от посегателства над електроенергийни съоръжения и нерегламентирана консумация възлизат на 12,5 млн. лева, което е повече от 10% от одобрените ни инвестиции за годината в обем на 111 млн. лева", заяви Апостолов.

Подкрепи Economic.bg