Започват проучванията за газ край Свиленград

Смята се, че залежите в находището са около 3 млрд. куб. метра природен газ, колкото е потреблението ни за една година

164 ~ 1 мин. четене

Започват проучвания за газово находище край Свиленград, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БНР. Министърът не коментира провеждащите се днес протести в страната. Очаква се той да направи това на извънреден брифинг в МИЕТ в 18.30 часа.

За стартиращите проучвания за газ Добрев поясни, че фирмата, която се заема с тях твърди, че има газово находище с около 3 милиарда кубически метра. Такова е потреблението в цялата страна за една година, подчерта министърът.

Той обясни, че цената на местния газ от всички находища на територията на страната е с 35% по-евтина, отколкото която и да е вносна алтернатива. "Колкото повече собствен газ намираме и използваме, толкова по-евтина ще е цената на газа, която дава отражение и върху цената на топлоенергията, на парното, което дава отражение положително и върху цената на електроенергията, защото в микса на електроенергия ние нямаме само централи, имаме също и топлофикации и с тяхните когенерации, които използват газ като суровина и цената на електроенергията от тези топлофикации се формира от цената на газа", коментира Добрев.

Според договора концесионерът ще плаща на държавата 35% от добивите. При сегашната цена на газа и добив от 3 милиарда кубически метра, сумата възлиза на около 90 милиона долара, като по закон половината остават в общината.

"И най-важното, че районът ще стане интересен за инвеститора, затова защото евтината енергия привлича инвеститорите и се създава възможност за повече работа за хората", заяви кметът на Свиленград Георги Манолов.

Подкрепи Economic.bg