ЧЕЗ инвестира 3 млн. лв. в Западна България

От тях 2,1 млн. лева са за реконструкция и модернизация на мрежата в столицата

3 млн. лева ще инвестира ЧЕЗ Разпределение в електроразпределителната мрежа на Западна България през юни, съобщиха от компанията. От тях 2,1 млн. лева са предвидени за развитие, реконструкция и модернизация на мрежата и енергийните съоръжения в столицата.

За електроразпределителния район Югозападна България са предназначени 530 000 лева, а за района на Северозападна България – 322 000 лева.

Най-голямата инвестиция, която компанията започва през юни, е в размер на 1,8 млн. лева. Те са предназначени за подмяна на 31 км кабели средно напрежение в колектор от подстанция „Красно село” по столичния булевард „България”. Полагането на новите кабели се налага, тъй като старите са непоправимо увредени вследствие на системни престъпни посегателства.

Очаква се строително-ремонтните дейности да приключат до 4 месеца. Така ще бъде възстановена сигурността на електрозахранването на над 46 000 клиенти на дружеството.

Сред другите по-значителни по обем инвестиции през юни са изнасяне на електромерни табла, електромери и часовници в с. Владо Тричков за 170 000 лева и ремонт на мрежа ниско напрежение и изнасяне на електромерни табла на границата на собствеността от трафопост „Детски комбинат - Драгалевци” за 132 000 лева.

„Вече 7 години ЧЕЗ неуморно работи за повишаване на качеството на обслужване и сигурността на доставките на електроенергия. Инвестициите в нови кабели и в съоръжения са основен приоритет на дружеството в името на спокойствието и уюта на клиентите”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

През февруари компанията обяви, че ще предложи на регулатора да одобри инвестиции в обем от 151 млн. лв. за ценовата 2012-2013 година. Досега през първите четири години от петгодишния регулаторен период, който завършва на 30 юни 2013 г., одобрените от регулатора средства бяха значително по-малко – 111 млн. лева за настоящата ценова година и по 71 млн. лева средногодишно през предходните три години.

Коментари: 0