Чобанов: Парите за НЗОК могат да дойдат от лишения на министерства

Нормално актуализацията да се обсъди в самия парламент, тъй като не е получила подкрепата на бюджетната комисия, заяви финансовият министър

Чобанов: Парите за НЗОК могат да дойдат от лишения на министерства

Снимка: БГНЕС

88 ~ 1 мин. четене

Финансовият министър Петър Чобанов заяви пред журналисти, че по време на съвместното заседание на комисиите по бюджет и финанси, икономическа политика и здравеопазване, е бил обсъждан вариант Здравната каса да бъде подпомогната без актуализация на бюджета, но тогава трябват допълнителни лишения на министерства, или с други думи разходите на министерствата да бъдат намалени.

След заседанието стана ясно, че е приета единствено актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева, но не и актуализация на целия държавен бюджет.

"Тези 225 млн. лв. са недостиг, който касата оценява, че ще има по принцип за годината. Това не означава, че в момента парите им са свършили", обясни Чобанов. По думите му ако на първо четене се приеме само актуализация на бюджета на НЗОК, между двете четения може да се смени източникът на средствата и да се обясни, че трансферът идва по друга линия.

Чобанов коментира още, че предложението на правителството за актуализация на двата бюджета е било "чисто експертно предложение с цел през това време, когато няма парламент, да има допълнителен фискален ресурс да се направи тази актуализация". По думите му е нормално актуализацията да се обсъди в самия парламент, тъй като не е получила подкрепата на бюджетната комисия.

"Законът на касата получи подкрепата. Оттук нататък не мога да прогнозирам какво би се случило в зала, ако въобще се стигне до свикване на заседание", добави финансовият министър.Подкрепи Economic.bg