Гигантска дупка в Сибир озадачи учените (видео)

Кратерът е широк 80 метра – а дълбочината му все още не е измерена

Гигантска дупка в Сибир озадачи учените (видео)
3917 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Огромен кратер с широчина 80 метра и все още неясна дълбочина се появи в един от най-изолираните райони на Русия - Сибир, предаде Reuters, позовавайки се на информация на руската държавна телевизия. Произходът на дупката е неясен и за момента е пълна загадка за учените.

Местността, в която се е образувала огромната яма се нарича "края на света" и се намира до Арктическия океан. В района се намират и някои от най-големите газови находища в света. Гигантската дупка е открита край газовото находище Бованецки.

Температурата в тази част на Земята пада до -50 градуса по Целзий и слънцето почти не изгрява през зимата. Очаква се експедиция от изследователи да започне да събира проби от почвата и водата от района.

Вече има предположения, че кратера се е образувал след подземна експлозия, поради факта, че около дупката има тъмна почва, което говори за действие на висока температура. Други смятат, че става дума за метеорит, забил се в Земята, а според някои дупката е свидетелство за кацането на извънземен кораб.

Учените смятат, че със сигурност ще се намери научно обяснение за появата на дупката. Говорител на местните власти отхвърли възможността кратерът да е причинен от метеорит. Едно е сигурно - дупката е реално явление и се предполага, че се е формирала преди около две години.Подкрепи Economic.bg