Над 15% от сделките за жилища са на стойност над 100 000 евро

Завръща се интересът към влагане на пари в имоти

Над 15% от сделките за жилища са на стойност над 100 000 евро
184 ~ 3 мин. четене

Жилищата на стойност над 100 000 евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г. През май и юни сделките за имоти над тази цена са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%. Двойният скок на сделките на високи нива е отчетен в информацията на АДРЕС за първите 6 месеца от годината.

„Стабилизирането във високия сегмент се очерта като основна тенденция в последните месеци”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Това означава, че хората с повече спестявания са взели решение да ги инвестират в имот, което е сигурна стъпка, особено предвид падащите лихви по депозитите”, казва Богданов.

Според АДРЕС се скъсява периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките. Същевременно расте броят на жилищата, закупени на цена, по-висока от първоначално оферираната. Повече от 10% от всички са покупките, реализирани с надценка.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

По думите му, пазарът на имоти все пак остава сред най-устойчивите икономически сектори заради сигурността, която предлага. Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%. В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте и делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи, сочат още данните на АДРЕС. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9.5% от всички.

Цените не променят съществено нивата си, като средната стойност в столицата е около 700 евро на кв.м. Варна, дори и след климатичните катаклизми продължава да е с активен пазар, особено в летните месеци. Цените в Морската столица също се задържат стабилни – около 670-690 евро на кв.м. Нивата в Бургас и Пловдив също остават между 490 и 550 евро.

С оглед на промените в профила на желания имот в столицата, като предпочитани квартали за периода се очертаха Център, Гео Милев, Изток, Докторска градина, Бъкстон, Стрелбище. Сделките в по-ниския сегмент се сключваха основно в районите с метро и с подобрена инфраструктура.

Към тези изисквания постепенно се прибави и растящата критичност на купувачите към качеството на сградите, което отчасти се дължи на последните климатични явления. Все повече хора се интересуват от стабилността на сградата, материалите, конструкцията, здравината и издръжливостта на фасадата. Купувачите питат доколко дадена сграда може да издържи на метеорологичните условия, разказват брокерите.

На пазара на наеми преобладава интересът към едностайни и двустайни апартаменти, докато търсенето по-големите жилища е по-слаб заради по-високата цена. Най-често бюджетът на наемателите варира между 350 и 450 лева. Често този ценови диапазон се отнася за по-крайните квартали на столицата. За тези, които разполагат с повече средства, жилищата между 500-700 лева са приемливи. Наемният пазар е по-активен в сравнение с миналата година, а най-предпочитаните квартали в столицата са Младост, Люлин, Център, Лозенец, Дианабад и Южни райони.

 
Подкрепи Economic.bg