Чобанов пред CNBC: Опитваме се да рестартираме икономиката

Правителството има ясна програма за реформи, която следва, увери финансовият министър

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Кабинетът ще направи всичко възможно да рестартира икономиката, както и да предложи мерки, за да разреши най-належащите проблеми, които са се натрупали в социалната област. Това каза в интервю за CNBC министърът на финансите Петър Чобанов. Според него протестите са политически, а не социални.

"Политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя ни помага и да запазим фокуса върху провеждането на реформи", добави Чобанов. Той допълни, че правителството има ясна програма за реформи, която ще следва и резултатите от нея ще покажат заслужава ли да управлява или не.

"В момента подготвяме бюджета за следващата година и разработваме законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки", поясни приоритетите в работата си Петър Чобанов. Финансовият министър добави, че се работи и върху намаляване на административната тежест на бизнеса и гражданите, както и преструктуриране на публичните разходи, за да се освободи място за инвестиции.

Петър Чобанов коментира и ситуацията в Еврозоната. "На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие", каза финансовият ни министър. По думите му България ще се присъедини към Еврозоната, когато настъпи моментът, но българската държава също има да проведе доста реформи, да рестартира икономическия си ръст и да подобри конкурентоспособността си.

Подкрепи Economic.bg