ДПС иска да направи ДКЕВР още по-държавна

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране може би ще стане държавен орган, заяви председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може би ще стане държавен орган като Комисията за финансов надзор (КФН). Това каза председателят на постоянната парламентарна Комисията по енергетика Рамадан Аталай в края на днешното й заседание, предаде "Фокус". От думите му обаче не става ясно какво има предвид, тъй като и ДКЕВР, и КФН са специализирани държавни комисии, които в своята работа са независими.

"В този си вид, в този си състав, със седем човека, ДКЕВР не е в състояние да направи цялостните анализи, за да представи пред обществото реалното състояние на електроразпределителните дружества. По-нататък ще имаме предложения за комисията", обяснява Аталай.

"Може би ще стане като държавен орган - като Комисията за финансов надзор и т.н. и другите комисии, с реални възможности да прави анализи за всяко ваше действие, за всеки ваш разход и за всеки ваш приход", каза Рамадан Аталай на представителите на ЕРП-тата, които присъстваха на заседанието на Комисията по енергетика.

По думите на Аталай дружествата трябва да направят анализ на приходите и разходите си, откакто са приватизирани, за да се установят съответните печалби и какво дружествата са инвестирали. "Едните казват: инвестирали сме един милиард, народните представители казват: не ги виждаме. Ще минем през този анализ, за да стане ясно на всички", каза още Аталай.

"Не сме в състояние така, както правиха преди управляващите, да накараме Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по един или друг начин да вземе определено решение", обясни председателят. "На обществото трябва да стане ясно реалното състояние и взаимоотношенията на електроразпределителните дружества с Националната електрическа компания, взаимоотношенията с народните представители, с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, поради една проста причина - че вие сте естествени монополи и вие минавате през регулация, през Държавната комисия по енергийно и водно регулиране", каза Аталай на представителите на трите електроразпределителни дружества - ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Коментари: 0