Данъкът на Тобин си пробива път в Европа

Общо 11 страни от еврозоната са постигнали споразумение за прилагането на налогът върху финансовите транзакции

3701 ~ 2 мин. четене

Колкото и невероятно да изглежда данъкът на Тобин си пробива път в Европа. Общо 11 страни от еврозоната са постигнали споразумение за прилагането на налогът върху финансовите транзакции, известен като данъкът на Тобин, съобщи Reuters.  Зам.-министърът на финансите на Австрия, стрната, която е един от основните мотори за приемането на данъка Андреас Шидер коментира, че "това е малка стъпка за 11 страни, но огромен скок за Европа. Той допълни, че вече се е изяснило какъв ще бъде справедливият принос на банковия сектор за финансирането на тежестите, произтичащи от кризата. Налагането на данъка се възприема именно като „наказание” за финансовите институции за това, че са в основата на кризата.

Финансов министър на Австрия Мария Фектер обясни, че до края на годината 11-те държави ще представят модел за прилагането на данъка на Тобин до края на годината. Реалистично о въвеждане на данъка е 2014 г.

Пробиват по въпроса за данъка изненада повече европейски дипломати, които не очакваха Германия, основният привърженик на данъка, да убеди достатъчно държави да го въведат. Натискът от Берлин обаче принуди Испания и Италия да смекчат позициите си и да приемат предложенията.

 „Данъкът Тобин“ носи името на икономиста Джеймс Тобин, който го е предложил още в началото на 70-те години на миналия век като начин да се ограничи волатилността на пазарите.

Критиците на данъка смятат, че въвеждането му ще наруши единния пазар на Европейския съюз , тъй като финансовите компании има вероятност да пренасочат дейността си към места в Европа, които не прилагат налога, или дори извън Европа изобщо.

Великобритания е един от основните противници на налога и остава на позиция, че няма да го спазва.  

Подкрепи Economic.bg