Ден за размисъл във Франция, Гърция и Сърбия

Утре и в трите страни ще се проведат решаващи избори

Днес е ден за размисъл във Франция, Гърция и Сърбия. Утре и в трите страни ще се проведат решаващи избори. Франция ще гласува на балотаж за президент, гърците избират предсрочно парламент, а в Сърбия ще се проведат президентски и парламентарни избори, съобщи bTV.

Преди втория тур във Франция, разликата между кандидата на социалистите Франсоа Оланд и действащия държавен глава Никола Саркози е паднала до 4%.

Изборите в Гърция пък ще определят мястото на страната в еврозоната и бъдещето на дълговата криза, която се разпростря в Европа. Очаква се изборите да станат „Ден на възмездието" за основните политически партии след повече от четири години на рецесия и две години на драстични икономии.

Изследвания на общественото мнение показват, че социалистическата партия ПАСОК и консервативната партия „Нова демокрация” ще бъдат победени от по-малките партии, които остро се противопоставят на непопулярния план на ЕС и МВФ.

В Сърбия две са основните кандидатури за президентския пост. Сегашният държавен глава Борис Тадич ще се бори да запази мястото си с лидера на Прогресивната партия Томислав Николич.

Коментари: 0