Депардийо отказа да е французин заради данък "лукс"

Актьорът е много обиден на премиера на Франция Жан-Марк Еро

Един от най-известните френски актьори - знаменитият Жерар Депардийо отказа френското си гражданство заради въвеждането на данък "лукс" - налог от 75% , който засяга всички хора с доход над 1 млн. евро годишно. Информацията е на руската агенция ИТАР-ТАСС, която се позовава на открито писмо на актьора до премиера на Франция Жан-Марк Еро.

Преди време френският премиер нарече "жалко" решението на актьора да се премести от Франция в Белгия, заради повишаването на данъците за богатите. "Кой сте Вие, господин Еро, за да ме съдите? Аз Ви питам, кой сте Вие?", подчертава Жерар Депардийо, като добавя, че именно думите на френския премиер са станали причина за неговото решение. "А ще Ви дам своя паспорт и номера на социалната си осигуровка, която аз никога не съм използвал. Вие и аз вече нямаме обща родина", с огорчение пише френският киноактьор.

За преместването на Депардийо в Белгия се заговори преди повече от месец. Самият актьор обяви, че вече си е купил къща в Нешен, провинция Ено, която се намира близо до границата с Франция. "Нешен е по-малко бляскав от Лондон, Женева, Брюксел, а климатът е по-малко приятен от този в Монако, но 27% от жителите му са французи", написа преди време френското списание Le Point.

Коментари: 0