Депутати от БСП искат да затворят хипермаркетите през уикенда

Идеята е да се стимулира оборота на кварталните магазини

3557 ~ 2 мин. четене

Депутати предлагат големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се стимулира оборота на кварталните магазини, пише "Стандарт". Идеята може да залегне в нов закон за търговските вериги, който се пише в момента, а предложението е на червени депутати.

"Това е една от мерките, които биха подкрепили малкия и средния бизнес", потвърди зам.-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев. "Търсим механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци, от една страна, и големите вериги, от друга", уточни още той. Панчев, който е лидер на ЗС "Ал. Стамболийски", е сред инициаторите за увеличаване на ръста на българските продукти в магазините.

Според червения депутат стотици малки и средни родни фирми са фалирали през последните години заради големите търговски вериги.

"Започва да мирише на централизирана, а не на пазарна икономика", заяви пък изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Ограничение за работа на магазините има единствено в някои провинции в Германия и то в неделя. За дните от понеделник до събота в цялата страна няма ограничение, но за неделя работните часове варират според провинциите.

Законът в Германия е обект на спорове през последните години, като по-големите магазини и много от техните клиенти биха предпочели да имат по-малко ограничения върху техните работни часове и стъответно свободата на избор, докато синдикатите, собствениците на малки магазни и църквата се противопоставят на по-нататъшно разхлабване на правилата. На 9 юни 2004 година германският Върховен съд (Bundesverfassungsgericht) отхвърли иск от немската верига Kaufhof AG, че законът, ограничаващ работните часове, е противоконституционен.

Информацията за идеята за регулация събуди и много коментари. "Има разумни, достойни за обсъждане идеи за регулации, които да предотвратят господстващо положение и картелиране на големите търговски вериги (макар всяка от тези регулации да носи и съществени рискове, поради което е добре да се мери седем пъти...).  Управляващата коалиция обаче не предлага за обсъждане тези идеи, а класически абсурд - затваряне през уикенда, т.е. забрана за работа с поразителни ефекти върху оборотите и нуждата от работна ръка, да не говорим за свободното време на потребителите например.  Политическият извод: БСП, ДПС и Атака не искат ограничаване на картелите и монополите (което би засегнало покровителите им), а тормоз върху бизнеса по комунистически, с долнопробни популистки подбуди. Всеки ден на това управление е видимо много опасен за националната икономика", коментира Радан Кънев, лидер на ДСБ.

"Относно идеята милицията и армията да завардят хипермаркетите през уикенда: Да проследим логиката на Сидеров, защото това е негово предизборно обещание. Понеже той и някои политици смятат българина за прекалено тъп, че да може да си избере откъде да пазарува, родната милиция ще заварди погрешните магазини с кордони и шмайзери, насочвайки народонаселението принудително към "правилните" магазини на "правилните" хора? Да очакваме скоро време и родната милиция да пази оскъдните ролки тоалетна хартия, за да е сигурно, че някой мръсен гражданин няма да си купи две, тъй като на ден му трябва само по една, както е във Венецуела?", пък сподели в социалните мрежи икономистът Владимир Каролев.

Подкрепи Economic.bg