"Дестинация Рила" не е в полза на екотуризма

Тази година се очаква 5-6% годишен ръст при алтернативния туризъм в България, прогнозира председателят на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов

3650 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Проектът "Дестинация Рила", който правителството на Пламен Орешарски обмисля, не работи в полза на развитието на екотуризма и от гледна точка на Конституцията и закони такъв проект не трябва да се анонсира, защото е недопустим. Това коментира за БТА председателят на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Той прогнозира 5-6% годишен ръст при алтернативния туризъм в България спрямо предходната година.

"Географията на този вид туризъм се разширява. Този ръст се формира основно от чужденци, но се запазва и тенденцията на ръст на интереса и от български туристи", добавя Попйорданов. Според него обаче в бъдещата стратегия за развитие на туризма тези сегменти трябва да бъдат приоритизирани, така както правят например конкурентните ни дестинации - Гърция, Румъния и Сърбия.

"България продължава да е невидима за света туристическа дестинация, това обаче може да се промени, ако страната ни заложи на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм", добавя специалистът. "Стимулирането на този туристически сегмент се нуждае от редица нормативни промени, които да улеснят бизнеса и да го доближат до европейските норми на работа. Сред тях са промени в ресорни наредби към законите за храните и здравето, които да облекчат производителите на домашни храни и занаятчиите", смята още Попйорданов.

Подкрепи Economic.bg