Deutsche Bank с над 2 млрд. евро загуба

Според германската банка причината са разходите за компенсации, съдебни спорове и загуба на репутация

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата европейска банка - германската Deutsche Bank обяви 2.17 млрд. евро загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г. Отрицателният финансов резултат е най-големият за последните четири години и надхвърли очакванията на анализаторите. Година по-рано банката отчете печалба от 147 млн. евро.

За да съкрати разходите в дългосрочен план, банката съкрати над 1 400 служители през миналата година. Това обаче се отрази негативно на финансовото състояние, тъй като намаляването на персонала е свързано с обезщетения, които влязоха като загуба в отчета за миналата година. Освен това Deutsche Bank задели 1 млрд. долара за компенсации по съдебни спорове. Освен това от банката обявиха, че са загубили 1.9 млрд. евро от репутация и други нематериални активи.

За да покрият минималните изискуеми нива за капиталова адекватност, двамата изпълнителни директори Юрген Фишер и Аншу Джайн започнаха преструктуриране на портфейла на банката и увеличаване на капиталовите нива.

"Загубата отразява редица решения, които имат за цел да позиционират по-добре Deutsche Bank", коментира Джайн. "Движим банката към достигането на целите ни за капиталови нива", пише още той.

Капиталът от първи ред (Tier 1) на Deutsche Bank към 31 декември е 8%. Това все още е с 1 процентен пункт под изискваният на "Базел III". Новите правила трябваше да влязат на 1 януари 2013 г., но бяха отложени с две години.

Фишер и Джайн обявиха, че до края на първото тримесечие на тази година капиталовата адекватност ще бъде 8.5%, а до началото на 2015 г. - над 10%.

Подкрепи Economic.bg