Димитър Иванов: Идва финансов колапс

Според икономистът правителството е закъсняло в търсенето на финансиране, а изходът от кризата е увеличаване на потреблението

6458 ~ 2 мин. четене

Финансовият колапс идва. В обяви икономистът проф. Димитър Иванов пред ТВ7.  

Светът е в по-лоша ситуация спрямо 2008 г. Ние сме изправени пред загубено десетилетие поне до 2020 г. Целият Европейски съюз (ЕС) е изправен пред сериозна криза. Налетите 1,3 трлн. евро не доведоха до почти никакво отклонение от кривата, която води надолу. Стратегията на европейските лидери не води до лечение на кризата, а ообратно, смята финансистът.

Според него ситуацията в Гърция е прелюдия към дълбока социално-икономическа катастрофа на целия Евросъюз.

По думите му най-тревожното е, че се увеличава "ножицата" между бедните и богатите. Грешката на ЕС и Еврозоната е да се съберат несъвместими икономики на едно място. Експортният модел на Германия води до обричане на другите икономики, убеден е Димитър Иванов.

Кризата в България се различава от световната. По света започна на макроравнище, а у нас в реалната икономика. Сега в България се превръща в криза на платежоспособност, коментира Димитър Иванов.

Той има и притеснения относно официалните дългове на правителството. Общият дефицит в "Сребърния фонд" е над 4 млрд. лв. Проблемът е, че няма свежи пари в икономиката. Моторът на излизане от кризата е потреблението, но как да потребявате, когато нямате доходите, заяви проф. Иванов.

Според него правителството е закъсняло в търсенето на ново финансиране. Това трябваше да стане 2009-2010 г. Има и по-добра опция от нов дълг. Можеше да се ползва Международния валутен фонд. Пазарите в момента са "задавени от дълг", категоричен е Димитър Иванов.

Ситуацията в Гърция е много по-лоша спрямо две години назад. Гърците нямат шанс да продължават с еврото. Срутването в Испания ще е жестоко, защото последните данни показват, че държавният й дълг надхвърля 95% от БВП, обясни Димитър Иванов. По думите му други проблемни страни са Италия, Ирландия, Португалия и дори Холандия.

Следващите 4-5 години Европа ще влезе в около на социално-икономически ураган, ако не се променят нещата, каза още проф. Иванов.


Подкрепи Economic.bg