Добрев: Намалението на тока с 5% вреди на енергетиката

Енергийната стратегия на ГЕРБ вече е остаряла, твърди Рамадан Аталай

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Енергийната стратегия сама по себе си няма да реши проблемите в сектора. Това каза в ефира на БНР бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. "Проблемите в сектора не са от управлението на ГЕРБ, а от преди това със започването на мащабни проекти, които нашата държава не може да понесе. Още повече, че по време на дебата тази седмица се сравняваха края на 2012 г. със средата на 2013 г., което беше абсолютно некоректно от страна на колегите", коментира Добрев.

Според него ако се сравняват резултати в енергетиката трябва да сравняват 2009 г., когато беше началото на мандата на ГЕРБ с 2012 г. - краят на мандата. "Тази пролет се случиха необичайни неща за българската енергетика с изключително ниска консумация и с голямо производство на ВЕИ, които не бяха адресирани както трябва от служебния кабинет. Наистина ситуацията е тежка към днешния ден и затова трябва да се търсят решения. За съжаление намаляването на цената с 5%, което дори не бе усетено от българските граждани, не помага, а по-скоро вреди, защото само за тази регулаторна рамка енергетиката ще натрупа минимум 350 млн. лв. загуби, които ще трябва да бъдат адресирани от следващия регулаторен период или натискът за увеличение на цените през следващия регулаторен период ще бъде неудържим", убедено заяви Делян Добрев.

Председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ДПС Рамадан Аталай заяви, че приетата от предишното правителство енергийна стратегия вече е остаряла. "Това не доказва, че всички стратегии, които са направени преди това, са направени без определена визия за развитието на икономиката и съответното крайно енергопотребление на страната в зависимост от икономиката, в зависимост от населението, какво количество енергия е необходимо за България", добави Аталай.

Според него всичко трябва да се анализира от енергийните специалисти и икономистите, за да може при правенето на енергийната стратегия да се даде ясен хоризонт за развитието на икономиката на държавата. "Енергийната стратегия е основата за развитието на всяка една държава. На мен лично ми беше необходимо дълго време, за да прозра и да разбера, че всяка стратегия, която беше направена от предишните управляващи и от сегашните, е направена на коляно", коментира Рамадан Аталай.

Подкрепи Economic.bg