Доларът е силен след данните за заетостта в САЩ

Златото губи позиции, но все още отчита растеж за седмицата

68 ~ 3 мин. четене

Доларът е силен, след нарастването дошло при изненадващо силните данни за растежа на работните места в САЩ, което увеличи надеждите, че икономиката излиза от срива през първото тримесечие. Американските работодатели са добавили през миналия месец нови 288 000 работни места. Долар/йена е близо до двуседмичен връх на 102.07. Двойката отчита растеж за седмицата от 0.7% и е на път да отчете най-добро представяне за последните два и половина месеца.

Данните подкрепиха очакванията, че Фед ще започне да коригира лихвите нагоре до средата на следващата година. Пазарите в момента внимават за каквото и да е послание от Фед в отговор на по-добрите данни. Такава възможност се открива на 29 и 30 юли, когато Фед има редовно заседание и Джанет Йелън ще има изказване.

Печалбите на долара бяха малки имайки предвид колко добри бяха данните, тъй като търгуващите все още не са сигурни как се развива инфлацията в САЩ. Предстоящите данни за продажбите на дребно, индекса на потребителските цени и личните разходи за потребление могат да помогнат при изясняването на картината, ако покажат инфлационен тренд.

Доходността по двегодишните облигации скочи до 10-месечен връх, а Уолстрийт удари нов рекорд, като Дау Джоунс затвори над 17 000.

Еврото бе допълнително притиснато от предпазливите коментари от ЕЦБ и слезе закратко под 1.36 срещу долара и е на път да завърши седмицата със загуби. Единната валута удари едномесечен връх срещу йената на 139.30, но слезе на 138.96.

ЕЦБ остави лихвите без промяна, каквито бяха и очакванията, но заяви, че има готовност да предприеме нови мерки ако е необходимо. Банката обаче изрази увереност, че серията от мерки въведени на предишното заседание ще помогнат за растеж на инфлацията и ще подкрепят междубанковото кредитиране.

Австралийският долар, който почувства удара от местната централна банка, която го определи като надценен, спадна до двуседмично дъно срещу зелените пари. Двойката слезе до 0.9327, а днес е на 0.9358.

Шведската крона пострада след намалението на лихвите от Рискбанк с неочакваните 0.50% вместо с 0.25%. В допълнение към драмата, управителя Свен Ингвес е искал 25 пункта намаление, но неговите колеги са гласували за 50 пункта. Шведската крона падна до най-ниски стойности срещу еврото за последните близо три години и достигна 9.3900 спрямо 9.1950.

Междувременно въпреки вдъхновеното от доклада за заетостта рали, долара е забит на шест месечно дъно срещу канадския долар от 1.0620. Щатската валута не можа да притисне и стерлинга, който се търгува близо до 6-годишен връх и е на 1.7170.

 

Златото губи позиции след вчерашните данни от САЩ, но все още отчита растеж за седмицата

Златото е почти без промяна днес и се задържа на загубите от вчера. Може да последва и допълнителен спад на цената заради силните данни за заетостта и новите рекорди на Уолстрийт.

Трудовата заетост се е увеличила през юни, а безработицата е паднала до шест годишно дъно, решително доказателство за свеж растеж на икономиката с приближаването на второто полугодие. Излезлите данни породиха слухове, че Фед може да действа по-рано от очакваното, а това намали търсенето на златото като средство за защита срещу инфлация.

Днес пазарите в САЩ са затворени заради Деня на независимостта. Спот цената сутринта е 1319 долара за тройунция. Вчера тя падна до едноседмично дъно от 1309 долара след което се възстанови частично.

Силата на долара след данните за заетостта също оказва натиск върху метала, тъй като го прави по-скъп за притежателите на други валути. Според технически анализатори може да последва спад до 1298 долара заради пробива на подкрепата при 1316 долара. Въпреки всичко засега златото е на път да отчете пета поредна седмица на растеж, дори малък. Геополитическото напрежение в Близкия изток и Украйна продължава да оказва подкрепа на ценният метал.

При другите благородни метали паладиума е близо до най-високите си стойности след 2011 година. Металът се покачи вчера за девети пореден ден и удари 13-годишен връх от 864.45 долара. Паладиумът, който заедно с платината се използва при автомобилните катализатори, е силен заради данни от началото на седмицата показали, че продажбите на автомобили в САЩ са достигнали 8-годишен връх през месец юни. 

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АДПодкрепи Economic.bg