Доларът и еврото с рязък скок спрямо йената

Еврото достигна връх за сесията от 124,48 йени

100 ~ 4 мин. четене

Доларът и еврото реализираха в четвъртък най-големите си процентни дневни печалби спрямо йената от края на 2008г., след като Японската централна банка изненада пазарите с амбициозен план за борба с дефлацията в страната, чрез радикална промяна на паричната си политика.

Доларът поскъпна с повече от 3%, а еврото с повече от 4% спрямо йената, след като ЯЦБ обяви решението си  да инжектира допълнително 1.4 трилиона долара в японската икономика до края на 2014г.,  което ще бъде най-голямото парично стимулиране в света за такъв кратък срок. Анализатори определиха този ход, като хазартен.

Доходността по японските държавни облигации достигна рекордно ниски нива. Новият управител  на ЯЦБ, Харухико Курода, заяви, че паричното стимулиране ще се удвои на 2.9 трилиона долара до края на 2014г. Според анализатори, това решение има за цел да доведе цената на долара до минимум 100 йени. Американската валута достигна връх за сесията от  96,41 йени, доближавайки се до три и половина годишният си връх от 96,71 йени, достигнат на 12 март тази година. Последно за деня, доларът се разменяше за 96.20 йени, което бе покачване с 3,3% за деня, най-голямото дневно покачване от октомври 2008г. досега.

Еврото достигна връх за сесията от 124.48 йени. Последно за деня европейската валута се търгуваше за 124,40 йени, което бе ръст от 4,1% за  деня, отбелязвайки най-големият си дневен скок от ноември 2008г.

Пазарни наблюдатели заявиха, че решението на ЯЦБ е по-агресивно, отколкото някой е очаквал. Доходността на японските държавни облигации се срина, което би довело до сериозен отлив на парични капитали от Япония.

Очакванията на инвеститорите са, че в зависимост от данните за размера на безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени в петък, доларът най-вероятно ще достигне цена от 100 йени през следващите няколко дни. Все пак данните в сряда показаха, че през март наемането на работна ръка в САЩ е намаляло, което предвещава ръст на безработицата.

Еврото поскъпна спрямо долара по време на следобедната си търговия, след като първоначалното отслабване на европейската валута, дощло след срещата на ЕЦБ, не бе подкрепено и инвеститорите бяха принудени да покрият късите си позиции. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че банката е готова да действа с по-агресивно парично стимулиране на икономиката, ако скоро не се повиши растежът в еврозоната. Драги потвърди ангажимента на Европейската централна банка да запази целостта  на еврозоната и добави, че   спасителният план за Кипър не е "шаблон" за бъдещето спасяване на закъсали страни от еврозоната.

Еврото достигна връх за сесията от 1,2949 долара, най-високото си ниво от 25 март досега. По-рано през деня, еврото достигна пет месечно дъно спрямо долара от 1,2746 долара, тъй като инвеститорите очакваха негативни отзиви от срещата на ЕЦБ. Единната валута завърши на 1,2934 долара, което бе покачване с 0,7% за деня.

Златото с трети пореден ден на спад

Златото поевтиня за трета поредна сесия в четвъртък, достигайки 10-месечно дъно, като дори безпрецедентните парични стимули от страна на Японската централна банка и прогнозите за намаляване на лихвеният процент от страна на Европейската централна банка не спряха разпродажбите в ценния метал. Данните показват, че инвеститорите намаляват нетните си експозиции в златото с цел инвестиране във възходящите фондови пазари. Ако тенденцията се запази, в следващите дни се очаква тест на краткосрочната подкрепа на златото на ниво от  1525 долара за тройунция, като при пробив цената на златото се очаква да продължи да пада.

Спот цената на благородния метал достигна дъно за сесията от 1540 долара за тройунция, което бе най-ниското й ниво от 30 май 2012г. Последно за деня златото се търгуваше за 1553 долара за тройунция, което бе спад от 0.2% за деня.

Пазара на злато до голяма степен пренебрегна новините, че ЯЦБ ще инжектира около 1.4 трилиона долара в японската икономика за по-малко от две години, и изказването на управителя на ЕЦБ, Марио Драги, че банката е готова да действа с парични стимули ако е необходимо. По принцип златото трябва да играе роля на сигурно убежище при перспективи за нарастване на инфлацията в световен мащаб. Инвеститорите днес внимателно ще проследят излизащите данни за заетостта в САЩ. Един положителен доклад може да доведе до нови спадове в цената на златото.

Междувременно данните показаха, че най-големият в света инвестиционен фонд в злато SPDR Gold Trust е намалил позициите си в златни кюлчета с 2,71 тона за сесията. В доклад на консултантската фирма Thomson Reuters GFMS се казва, че златото може да навлезе в мечи цикъл през 2014 г. след повече от десетилетие на покачване.

Цената на американския суров петрол се понижи в четвъртък, след излизането на данните за повишаване на молбите за помощи за безработни в САЩ през месец март. Последно за деня петролът се търгуваше за 94 долара за барел, което бе спад от 1,10 долара за барел за деня.

Според пазарни анализатори, свръхпредлагането на суров петрол и недостатъчният ръст на световната икономика най-вероятно ще продължат натиска върху цената на петрола.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg