Доларът останава под натиск

Еврото напредна до двуседмичен връх спрямо долара на ниво от 1.3678

3587 ~ 3 мин. четене

Доларът продължи да губи позиции спрямо еврото днес, докато търговците очакват най- новите икономически и политически възгледи на нoвия ръководител на Фед.

Джанет Йелън, която миналата седмица пое поста от Бен Бернанке, е възприемана като архитект на настоящата ултра-облекчена политика на Фед, като сега тя ще направи първите си изяви пред Конгреса във вторник и четвъртък.

Еврото напредна днес сутринта до двуседмичен връх спрямо долара на ниво от 1.3678 връх. Спрямо йената единната валута бе на печалба 0,115% до 139.49 йени.

Доларовият индекс бе на загуба от 0,02% до 80.671, след като достигна едно- и половина седмично дъно.

Зелената валута бе леко по-слаба спрямо йената до 102.25, оставайки на загуба от 0,15% за деня, след като преди това докосна дъно на 101.99. Това стана след накъсаната петъчна сесия, когато доларът спечели 0,2% спрямо безопасната японска валута.

Въпреки че анализаторите очакват американските законодатели да задават на Йелън, първата жена начело на Фед, въпроси, свързани с паричната политика, банковите регулации и други потенциално движещи пазара теми, те предполагат, че тя ще се придържа към отговори, които няма да променят очакванията, че Фед ще задържи лихвените проценти близо до нулата за продължителен период от време, за да подкрепи икономиката.

Нито пък анализаторите предвиждат, че тя ще каже нещо, които би намалило очакванията, че Фед може да се откаже от намаляване общата стойност на месечно изкупуваните облигации, дори след новините, че работодателите са добавили само 113 000 нови работни места миналия месец, което е доста по-малко от очаквания ръст от 185 000, предвиден от анализаторите.

Фед намали третия си кръг от количествени облекчения на два пъти, до 65 млрд. долара, през февруари, като от Уолстрийт масово очакват, че ще има ново намаление от 10 млрд. долара след мартенското заседание на централната банка.

Латиноамериканските валути отслабнаха в понеделник, след като търговците коригираха прекаления ръст, но обемите бяха ниски преди изявлението на Йелън в ролята на новия председател на Фед.

Бразилският реал приключи почти 4-дневен възход спрямо долара, губейки 1,13% и връщайки печалбите си от предишните две сесии. Чилийското и мексиканското песо също отслабнаха леко.

 

Златото поскъпна преди изявлението на новият председател на Фед, Джанет Йелън

Златото поскъпна в понеделник, тъй като притесненията за слабия пазар на труда в САЩ накараха някои инвеститори да заложат, че председателя на Фед, Джанет Йелън, може да сигнализира за пауза в усилията на централната банка да намалява стимулите.

Но възходът на златото не достигна над 1278 долара, което бе близо до 3-месечен връх. Технически сигнали показаха, че златото може да падне по-късно през седмицата, освен ако Йелън не представи някоя положителна изненада по време на изявлението си пред Конгреса.

Инвеститорите ще наблюдават внимателно първото изявление на Йелън пред американските законодатели като председател на Фед. Централната банка започна да намалява количествата изкупени облигации, още известни като количествени облекчения, които насърчаваха инвестициите в злато и други стоки.

Но някои инвеститори в злато залагат, че от Фед може да станат по-предпазливи, след като данните миналата седмица показаха, че създаването на работни места рязко се е забавило през последните два месеца.

Спот цените нараснаха с 0,6% до 1273.96 долара за тройунция, продължавайки възхода от 1,9% през миналата седмица, който бе и най-голямото седмично увеличение на цената на метала от 3 януари до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през април спечелиха 11.80 долара до 1274.70 долара за тройунция. Обемът на търговията бе по-малко от 95 000 лота или наполовина на 250-дневната пълзяща средна.

Миналата седмица златото спечели 2%, след като данни показаха, че създаването на нови работни места в САЩ рязко се е забавило през последните два месеца, разпалвайки спекулации, че забавящото се икономическо ускорение ще принуди централната банка на САЩ да запази сегашното ниво на стимули.

Търговци заявиха, че златото е било подкрепено и от възобновените притеснения относно увеличаването на лимита на федералния дълг.

На физическите пазари потребителското търсене в Китай, най-големия потребител на кюлчета в света, премина 1 000 тона за пръв път през 2013, заяви министерски служител в понеделник.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg