Доларът под натиск след слабите данни от САЩ

Златото с покачване поради спада на долара

Доларът падна повсеместно в четвъртък след по- малко оптимистичните данни за американската икономика, които контрастираха с положителните икономически доклади от еврозоната и очакванията за по- строга парична политика в Нова Зеландия.

Инвеститорите очакват с повишено внимание предварителната оценка на правителството за БВП на САЩ през второто тримесечие, която ще бъде оповестена в сряда.

Междувременно еврото се покачи до едномесечен връх спрямо долара, първоначално подкрепено от немските данни за подобряване на бизнес климата през юли. Докладът бе допълнение към добрите данни за производството в Германия и Франция, публикувани в сряда.

По време на късната следобедна търговия доларовият индекс загуби 0.7% от стойността си до 81.683, докато еврото се покачи до 1.3295 долара, най- високата му стойност от 20 юни насам, като последно се търгуваше с 0.7% печалба за 1.3282 долара.

Новозеландският долар също се изкачи до едномесечен връх на 0.8100 американски долара, тъй като инвеститорите сметнаха, че тонът на Резервната банка на Нова Зеландия е по - строг от обичайното. Валутата последно се търгуваше с печалба от 2.1% за 0.8091 американски цента.Ако прогнозата се окаже вярна, Нова Зеландия може да стане първата държава, която да започне цикъл на затягане на лихвите.

Паундът също реализира резки движения, след като данни показаха, че британската икономика е нараснала с 0.6% през второто тримесечие, в сравнение с предишното и с 1.4% спрямо второто тримесечие на миналата година. Последно паундът се търгуваше с печалба от 0.7% за 1.5391 долара.

Очаква се АЦБ да даде предварителни насоки следващия месец, в които да потвърди, че ще запази лихвените проценти ниски, за да подкрепи растежа.

Зелената валута през последните седмици показа силна корелация с възвръщаемостта на съкровищните облигации, тъй като пазарът се фокусира върху възможността ФЕД да намали размера на икономическите си стимули.

Доларът спадна с 1.2% спрямо йената до 98.80 йени.Йената обаче си остава най- зле представящата се валута спрямо долара сред 36-те най- търгувани валути, записвайки спад от 13% досега за годината.

Златото с покачване поради спада на долара

Златото поскъпна с 0.5% с четвъртък, след като спадът на долара подтикна инвеститорите да купуват, изпращайки кюлчетата обратно до ключовата техническа съпротива около нивото от 1.330 долара за тройунция.

Металът се облагодетелства, след като доларът спадна спрямо еврото след немското проучване за бизнес климата, което показа подобрение през месец юли. Други данни показаха, че новите молби за обезщетения за безработни в САЩ са нараснали миналата седмица, но остават в границите, които показват, че възстановяването на пазара на труда все още е на прав път.

Въпреки това подобряването на икономическите перспективи пред САЩ може да натежи върху цените на златото, споделиха анализатори. В сряда данни показаха, че продажбите на нови жилища в САЩ през юни са достигнали до петгодишен връх, докато производственият сектор в САЩ и частното производство в еврозоната също са се подобрили през юли.

Спот цените паднаха до 1308.74 долара за тройунция по време на ранната търговия, но се възстановиха до 1337.77 долара за тройунция, което е ръст от 0.5%.

Данни показаха, че обемите на търговия в златото през последните сесии са с около 5% над 30- дневния среден обем.

Пазарите очакват нови следи от ФЕД относно перспективите пред програмата за изкупуване на облигации, която помогна на златото да достигне до рекордни нива през последните години.Американската централна банка се събира за заседание следващите вторник и сряда, като се очаква в края на срещата да декларира каква ще бъде бъдещата й политика.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0