Renault с неочакван ръст на печалбата

Позитивно влияние за резултата оказа намаляването със 17% на заплатите на френските работници на компанията

Автор: Атанас Христов

Вторият по големина производител на автомобили във Франция - Renault SA, обяви изненадващо за анализаторите, че печалбата на корпорацията се е повишила през първото полугодие на 2013 г. Нарастването на положителния резултат се дължи на намаляване на разходите за труд, с което французите са компенсирали разходите за продажби в Европа, където пазарът отчете шесто поредно свиване.

Печалбата преди лихви, данъци и еднократни ефекти се повиши с 15% до 583 млн. евро (774 млн. долара), а година по-рано положителният финансов резултат на компанията беше 508 млн. евро, става ясно от изявление на Renault. В анкета на Bloomberg 7 анализатора дадоха средна прогноза за спад на печалбата на Renault до 397 млн. евро.

Нетната печалба обаче се понижава с 95% до 39 млн. евро, а приходите намаляват с 0.9% до 20.4 млрд. евро.

През март автомобилната корпорация постигна споразумение със синдикатите да намали заплатите на френските работници със 17%. Renault се опитва и да продава повече извън Европа, за да намали зависимостта си от региона.

Продажбите на Renault, на базираната в Париж PSA Peugeot Citroen и на Fiat SpA със седалище Торино, Италия, бяха далеч по-засегнати от рецесията в Европа, отколкото продажбите на германските им колеги. Причината е, че трите компании са по-зависими от френския, испанския и италианския пазари, които не спират да се свиват през последните години.

Коментари: 0