Доларът поскъпна заради очаквания за намаляване на стимулите

Валутите, свързани с растежа, продължиха негативната серия

140 ~ 3 мин. четене

Доларът поскъпна спрямо останалите валути в сряда, след като публикуването на протокола от юлското заседание на ФЕД подкрепи мнението, че все още е възможно централната банка да предприеме стъпки за намаляване на параметрите на програмата си за стимулиране на икономиката.

Протоколът показа, че сред членовете на Федералната комисия за отворения пазар все още няма единно мнение относно кога банката да започне да намалява количеството на месечно изкупуваните облигации. Общото мнение обаче е, че публикуването на протокола не е променило пазарната нагласа това да се случи още през септември.

Според анализатори тонът на протокола не е намалил значително възможността ФЕД да действа още следващия месец, като това вероятно ще бъде разглеждано като позитивна новина за долара, но би имало отрицателен ефект върху облигациите и акциите.

Еврото достигна дъно за сесията на 1.3334 долара след публикуването на протокола, след което рязко смени посоката, но в крайна сметка се върна до нива близки до дъното, записвайки загуба от 0.5% за деня. Във вторник единната валута достигна до най- високото си ниво от 14 февруари насам на 1.3452 долара.

Членове на комитета признават, че нивото на безработица е намаляло значително след започването на третия кръг количествени облекчения.

Анализатори споделиха, че данните за неселскостопанската заетост през август, които ще бъдат публикувани на 6 септември, ще бъдат следени отблизо от инвеститори и политици, за да преценят дали подобрението на пазара на труда е достатъчно, че да оправдае намаляването на стимулите.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0.6% до 81.362.

Спрямо йената доларът поскъпна също с 0.6%, пробивайки психологическото ниво на 98 йени, като в момента се разменя за 98.20 йени. Японската валута загуби от стойността си и поради изказването на председателя на ЯЦБ Харухико Курода, който заяви, че няма да се поколебае да предостави допълнителни парични стимули, в случай, че рисковете от влошаване на икономиката се увеличат.

Валутите, свързани с растежа, продължиха негативната серия, след като световните капиталови пазари се оказаха под натиск. Австралийският долар загуби 1.1% до 0.8974 цента, докато новозеландският му събрат падна с 1.6% до 0.7846 цента.

Стратези споделиха, че ръстът на еврото вероятно ще бъде ограничен, тъй като ЕЦБ изглежда готова да запази лихвените проценти на сегашното им исторически ниско ниво от 0.5%, за да продължи да подкрепя икономиката.

Цената на златото падна, след протоколът от заседанието на ФЕД

Златото спадна при накъсана търговия в сряда, след като доходностите на облигациите се покачиха след публикуването на протокола от юлското заседание на ФЕД, който не даде много следи относно момента, в който централната банка смята да започне намаляването на количеството месечно изкупувани облигации.

Първоначално цените на кюлчетата нараснаха, след като стана ясно, че някои от членовете на ФЕД са смятали, че скоро "донякъде" ще настъпи моментът да бъде забавен темпа на изкупуване на облигации, докато други са призовали за търпение.

Металът обаче спадна след кратко колебание, тъй като рязкото покачване на възвръщаемостите на правителствените облигации, които традиционно се разглеждат като показател за лихвените проценти, натежаха върху благородните метали и акциите.

Инвеститорите с нетърпение очакват да видят кога от ФЕД ще започнат да забавят месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара, като повечето от тях смятат, че това ще се случи още през септември.

Спот цените спаднаха с 0.4% до 1361.96 долара за тройунция. Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 2.50 долара до 1370.10 долара за тройунция, при обеми на търговията около 20% под 30- дневната пълзяща средна.

Златото спадна, докато доларът печелеше повсеместно поради надеждите, че централната банка на САЩ е на път да започне забавяне на програмата си за икономически стимули още следващия месец.

На физическия пазар търговците до голяма степен игнорираха смесените данни от Китай за вноса на сребро и метали от групата на платината.Среброто последно бе на печалба от 0.6% до 22.79 долара за тройунция.Платината спадна с 0.2% до 1509.49 долара за тройунция, докато паладият изгуби 0.8% до 741.22 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg